2010.02.25.
08:48

Írta: Szekuriti Blogger.

104. Persze, a portaszolgálatot kiszervezték

Van a Velvet-en egy cikk, mely szerint egy kőbányai iskolában egy nyugdíjas rendőr zaklatott egy iskolást. A dolog szomorú, számunkra azonban azért érdekes, mert jól jellemzi a vagyonvédelemben uralkodó állapotokat.

 

Nyugalmazott rendőr volt az a portás, aki a múlt héten szexuálisan molesztált egy 12 éves kislányt a kőbányai Széchenyi Általános Iskolában - tudta meg a Tv2, ami a Velvet keddi cikke nyomán számolt be a történtekről esti híradójában.

Első nem meglepő dolog, a nyugdíjas rendőr. Vajon jellemző -e a rendvédelmi szervek nyugdíjasainak alkalmazása a vagyonvédelemben? Na ugye?

 

A molesztáló portás nem az iskola saját alkalmazottja: az intézményben egy külsős biztonsági cég, a Kontroll-Véd System 2007 Kft látja el a portaszolgálatot, ők alkalmazták a nyugállományú rendőrt.

Mint az igazgató az Újhegy Online-nak reagálva leírja, azért kényszerültek kiszervezni a portaszolgálatot, mert a gyermeklétszám csökkenése miatt az idei tanévben iskolájuk 3,5 álláshellyel csökkenve tudta megkezdeni a működését, a dolgozói létszámleépítés pedig a portaszolgálatot is érintette.

Ezt miért nem kérdezi meg senki? Az iskola nem tudja fizetni a portaszolgálatot? Most akkor számoljunk egy picit, az alap dolgokat veszem, semmi extra adókedvezmény, családi juttatás, stb.

Bérjegyzék 160 munkaórára, kötelező szakmunkás-minimálbérre bejelentve, pontosabban eme jegyzék munkáltatóra vonatkozó része:

  • Bruttó munkabér kifizetése: 89500 Ft
  • Egészségbiztosítási járulék pénzbeni 0,5%: 448 Ft
  • Egészségbiztosítási járulék természetbeni 1,5%: 1343 Ft
  • Munkaerő-piaci járulék 1%: 895 Ft
  • Nyugdíjbiztosítási járulék 24%: 21480 Ft
  • Szakképzési hozzájárulás: 1343 Ft
  • Összes bérköltség: 115009 Ft

Ez ugye akkor azt jelenti, hogy az iskolának nincs havi 115009 Ft-ja, hogy kifizesse a portás bácsinak a havi kötelező minimálbért és az erre rakódó adó- és járulékterheket. 160 órával számolva ez 719 Ft/óra, valószínűsíthetően ennél olcsóbb ajánlattal nyerte el a biztonsági cég a megbizatást, különben nem érte volna meg kiszervezni a portaszolgálatot (a havernak történő kiszervezéstől most eltekintek).

Akkor ha a biztonsági cég ennél olcsóbban kihozza a munkát, akkor hogyan fizeti be a kötelező adó- és járulékterheket? Hiszen, mint láthattuk, ennek költsége 115000 Ft havonta. (Külön görénység, hogy a bruttó 85238 Ft leadózva az őrnek papíron 70061 Ft, szóval egész havi munka után az őr kap 70 ezret, az állam meg semmire 45 ezret, hát komolyan mondom, lóf.sz egy országban élünk..)

Még megoldás lehet, hogy nem szakképzett portást alkalmaznak, és akkor csak a "sima" minimálbért kell bejelenteni, de úgy tudom, hogy a portaszolgálathoz is vagyonőri képesítés kell. Valaki meg tudja nekem ezt a rejtvényt oldani?

 

A férfi csak pár napja dolgozott az iskolában, kollégáját helyettesítette, de mint a Velvet megkeresésére a Kontroll-Véd System 2007 ügyvezetője, Molnár Gábor elmondta, a történtek után azonnal elbocsátották.

Jah ez a szokásos "csak helyettesített" rizsa a végére...

 

(A jobb oldalon látható menüben van a Feedburner doboza, ide ha beírod az e-mail címed, és a beérkező levélben található linkre kattintva megerősíted ezt, napi 1 db e-mailt küldünk az aznapi bejegyzések rövid összefoglalójával.)

6 komment

Címkék: iskola nyugdíjas biztonsági őr

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr951788409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2010.02.27. 10:01:07

Mondok - írok - nektek még valamit! Tudjátok hogy oldják meg az önkormányzatok - legalábbis egy részük - az önkormánytati tulajdonú épületek őrzését???? Közmunkásokkal. (Félre ne értsetek! Nincs azzal semmi gond, hogy segíly helyett munkát adnak az embereknek! Hanem az a gond, hogy mindezt minimálbérért teszik, s ráadásul úgy, hogy nem csak őri feladatokat várnak ám el az embertől, hanem postázzál, nyírjál füvet is - mindezt az őrködés mellett, ha ott van egy kis pihi.)

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2010.02.27. 10:06:01

Na, többek közt, ez az oka, hogy eltűntek az önkormányzatos hirdetések .... mert most már mindent közmunkásokkal próbálnak megoldani...
Persze, érthető, hogy a munkanélkülieket próbálják valahogy munkában tartani. (Ez jó!)
A gond az, hogy ez csak egy időszakos megoldás. Ráadásul pl. egy iskolai portási állás esetében se túl szerencsés, hogy pár havonta cserélődik a portás bácsi. (mire megszokják a gyerekek, addigra jön a következő közmunkás)

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2010.02.27. 10:24:19

Ebből a hosszúra nyúlt monológomból csak azt akartam kihozni, hogy kézhez kapott havi 58-59.000 forintért, s annak tudatában, hogy pár hónap múlva már úgyse te leszel ott, te leállnál pl. verekedni egy jól megtermett szülővel, bevállalnál konfliktusokat?

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.02.27. 10:32:23

@EdinaEdina: Értjük, de ez tökéletesen jellemző a mai őrökre is (bizonytalanság, alulfizetés, érdektelenség).

2010.02.27. 15:01:42

Szekuriti,

nyilván nemcsak anyagi vonzatok miatt érdemes kiszervezni valamit, hanem pl.ilyenkor már a vállalkozó felelőssége a munkavédelem, munkakörülmények stb. Természetesen senki nem feltételezi, hogy a megbízott cég/alvállalkozói svarc melóval oldanák meg az őrzést, elvileg meg tudja kerülni a foglalkoztatót terhelő járulékokat legálisan is, úgy, hogy csak (kényszer)vállalkozóként, számla alapján dolgoztatja az őröket.

Más: nem akarok az agyadra menni a homáros sztorikkal, de ez szerintem hasznos kérdést vet fel vagyonőri szempontból is:
homar.blog.hu/2010/02/25/annyira_piocak_a_dm_biztonsagi_orei_hogy_facebook_csoport_alakult_a_jelenseg_miatt

Mondjuk engem nem zavar ez a jelenség, férfiként szerencsére nem is szoktak rám tapadni, de mennyire jó ez szerinted? Az egy dolog, hogy bunkóság egy nő fenekébe belemászni (tükrök minek vannak akkor?), de szakmailag is helytelen, mert amíg az egy szem őr árnyékként követ valakit, addig az illető csalihölgy haverja esetleg két sorral arrébb épp sporttáskába rámolja a márkás parfümöket...

2010.02.27. 15:03:11

@Szekuriti Blogger:
Plusz azért is, mert nagyon sok őr csak kényszerből, a munkanélküliség előli menekvésként választja ezt a pályát.
süti beállítások módosítása