2010.11.21.
10:56

Írta: Szekuriti Blogger

179. Diákmunka?

Barátnőm a nyáron a(z) (egyik) legnagyobb diákmunka-szövetkezeten keresztül egy magyar áruhiteles banknál dolgozott. A már eddigi tapasztalataimat bőven igazolta ez a munkaviszony is: a diákmunka-szövetkezetek másra sem valók, csak a diákok minél gátlástalanabb kihasználására.

Ugye az lenne a lényeg, hogy ha valaki pénzt szeretne keresni diákként, akkor megtehesse a tanulmányai mellett. Azon most emelkedjünk felül, hogy általában munka mellett nagyon nehéz tanulni is, valamit valamiért.

De mára a rendszer elkorcsosult, arra való, hogy a multik (főleg a multik) olcsó és kihasználható munkaerőt találjanak. Példa erre a barátnőm esete is, 520 Ft-ért napi 8 (8,5) órában dolgozott a banknál egész nyáron. Az ebédidő fél óra volt úgy, hogy ki kellett jönni az épületből, elrohanni a közeli kínaiba/kajáldába, kivárni a sort, majd visszarohanni, becsekkolni a bejáratnál .. s persze minden kereszteződésnél a lámpákra is várni. Én megnéztem, nem bírtam 5 perc alatt egy komplett ebédet betolni az arcomba, nem beszélve ugye magáról a nyugodt emésztésről sem. Azt figyelembe véve, hogy az ugyanott dolgozó állandó munkatársak órabére 700-800 Ft között mozgott, 1 órás ebédidejük volt, melyet nem vettek szigorúan, a különbség eléggé észrevehető. A diákmunkásokat ráadásul percre pontosan figyelték, barátnőm egyszer rosszul írta be a jelszavát mire a rendszer várakoztatta, így a bejelentkezése valami fél, vagy 1 perccel munkaidő kezdete után történt meg, s a HR-es nő kegyetlenül leoltotta. Barátnőmet most kérdeztem meg, miért is volt nekik csak fél óra ebédidő, ő azt mondta, hogy a törvény szerint ennyi a minimum, így ennyit kaptak csak.

A kirúgás is vicces volt, véget ért a nyár, nem kellett annyi munkás már, így barátnőmet hétfő reggel fél kilenckor magához hivatta a HR-es nő, közölte, hogy ki van rúgva, majd visszakísérték az asztalához, és mindenki szeme láttára összeszedették a cuccait és lekísérték a főbejárathoz. Amikor megkérdezte, hogy miért rúgják ki, hiszen kötelező megindokolni, a HR-es nő csak annyit mondott: "nem, nem kötelező megindokolni". Ennyit erről.

De kérdem én, miért is diákmunka egy 8 órás állandó munka? Mivel kevesebb adót, s talán járulékot is kell fizetni egy diákmunkás után, így a multi az államot károsítja, s a diákok jogai csorbulnak. Nem rég olvastam, hogy a diákoknak is járna a kötelező szabadság részarányosan, nos erről sem hallottam még. S persze a diákszövetkezet a multit védi, mert attól kapja a pénzt, diák meg van elég..

Most lehet azt mondani, hogy a barátnőm esete miatt fanyalgok, de ismerőseim is ugyanígy szoptak a nagy áruházláncaknál, illetve jó pár évvel ezelőtt még Győrben én is egy szál saját pulcsiban pucoltam az egyik chips-gyár külső gépeit mínusz fokokban, mert senkit sem érdekelt, hogy megkapjam a saját védőfelszereléseket.

Ismerőseim véleményét teljesen osztva én is csak azt tudom tanácsolni, hogy akinek munka kell, az nézzen körbe a neten, és küldje el az önéletrajzát, kérését a nagyobb cégeknek, vagy vegye a nyakába a várost, és érdeklődjön személyesen. Árut pakolni az egyik sarki kisboltban, vagy akár kőműves mellett culágerkedni még mindig lazább dolog, mint egy állandóan az ember nyakába lihegő szarházival dolgozni. Aki meg nem fizikai munkát keres, annak sem lehetetlen a munkakeresés: programozót, titkárnőt, adatrögzítőt majdnem mindig keresnek.

S a végére a kedvencem, az olyan diákmunkák, ahova kiírják, hogy nem értékesítés (ügynöki munka), de valamiért mindig jutalékos rendszerben dolgoznak. Na persze!

telefonos irodai munka (nem sales)
További információk: telefonos egyeztetés, de nem értékesítés!
Helyszín: XI. kerület
Munkaidő: napi 8 óra (hosszú távon heti 5 munkanapban)
Bérezés: 500 Ft + jutalék

3 komment

Címkék: multi munka bank átverés diákmunka iskolaszövetkezet

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr522462659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2010.11.21. 14:09:18

Még jobb a helyzet nyáron az alföldön, ahol mezőgazdasági munka mindig van. Én sokszor voltam nyaranta kint a földeken, kukoricát címerezni, napraforgót idegenelni stb. Egyikhez se kell atomfizikusi diploma, ha nem vagy teljese hülye akkor kb. 10 perc alatt megérted miután megmutatják mit kell csinálnod, aztán hajrá. Nem könyű munka pl. a címerezés sem, gatyarohasztó meleg viszont kukorica iszonyúan vág vagy beöltözöl hosszú ujjú ruhákba és hosszú nadrágba, de így megsülsz vagy rövid ujjúban nyomod és szétvágja a kezedet a kukorica. Ráadásul ha nagyon nyomod akkor befigyel az ínhüvelygyulladás, amire azt mondják számítógépes betegség, de ezt megcáfoltam. Mikor címerezi voltam pár hét alatt mindig volt ínhüvelygyulladásom, azóta meg akár napi 24 óra egerészés és billentyűverés dacára sem volt soha.

Még akkor is jobban keresel ha rendesen bejelentenek, napi 2-3 ezer ft mindig megvan, nálam még rugalmasak is voltak, ha egy nap nem mentem nem volt gond, nem is mindig kellett, 1-1 napot lehetett lógni persze aznapra nem fizettek, ha késtél akkor se volt gáz ledolgozhattad. Sőt volt mikor 30 km-re kellett menni és autóval mentem hoztam is embereket, többször is és egy hónap után pluszban fizettek benzinköltséget is. Volt mikor egy nyáron majdnem megkerestem egy 17"-os LCD monitor árát ami akkor cirka 70 ezer volt.

Volt mikor címerezőtáborban voltam, na az tiszta Auschwitz volt (Mivel Bakucznak hívták tábort Bakuczswitch-nek neveztük). A színvonal kritikán aluli, napi 1000 t leonás kajára és szállásra, a kaja pocsék volt, a szállás meg tyúkól, és nem képletesen, hanem tényleg tyúkólak voltak átalakítva. Ablaktalan kisszobák egy szúnyoghálós ajtóval és egy szál lámpával, belmagasság akkora, épp befértek az emeletes ágyak és a felső szinten alvó még épp elfért. Nem volt rendes WC se csak Newton rendszerű pottyantós, az is rozoga, volt ahol oldalfal se olt vagy hézagos darázsfészkekkel. Persze mindenhol méteres kosz és dzsuva az ÁNTSZ baszogatta is mindig őket, csak egy alaposabb ellenőrzés kéne és biztosan felszántanák és behintenék sóval az egészet.

2010.11.21. 22:43:54

A hirdetéssel kapcsolatban: arra tudok gondolni, hogy itt arról lehet szó, hogy a diákmunkás gyanútlan ügyfeleket hajt fel, pl. meghívja őket termékbemutatóra, előadásra, ingyenes vacsorára stb., és a tényleges értékesítést meg már ott fogják elvégezni a salesesek a palimadár-pozitív jelölteken. Ha erről van szó, a hirdetés nem ír valótlant, ügynöki munka, de "nem sales". Ügyes.

Adani 2010.11.22. 08:26:57

A feketemunkánál még lehet annyi buktató, h megeshet,h nem fizetik ki, hiszen mivel nincs papír nem tudod bizonyítani,h tényleg dolgoztál. Diákokkal meg még jobban meg merik ezt tenni, mert kevésbé félnek tőle, h mondjuk ráborítja az asztalt.
Jó tanács, h ha feketén mész pl. mezőgazdasági vagy egyéb munkában dolgozni pl. házépítésben segíteni, akkor egyrészt minden nap kérd,h fizessenek ki, ne menj bele abba, h majd egyben a végén, ill. ha nem akarnak fizetni, arra az esetre nem árt pár combosabb havert esetleg szülőknek szólva opár markosabb legényt összeszedni, h ha kell akkor legyen érdekképviseleted. :) Egyik haver pl. kőműveskedett és a munak nagy részét feketén csinálták, így kapták meg, a kiskönybve pár napot írtak csak be, a végén meg mikor kész lett a ház nem akart az ember fizetni és nem pár 10 ezrekről volt szó, hanem több száz ezer ft-ról azt meg nem nyeli le senki. Aztán rájött,h kőművesekkel nem jó kekeckedni mikor felvonultak vagy 20-an a ház elé csákánnyal meg baltával meg hasonlókkal és először a kerítésbe vágtak bele kettőt, majd az egyik jómunkás egy 20 kilós samuval a vakolatra csapott egy nagyot. Mindjárt ki is lettek fizetve, miután közölték, h holnap ide a markunkba különben lebontjuk a házaz, amit mi építettünk fel.
süti beállítások módosítása