2009.07.11.
10:39

Írta: Szekuriti Blogger.

30. Őrködés a tűző napon

Eszembe jutott, hogy egyszer a tűző napon kellett rohadnom egy rendezvényen, étlen-szomjan egész nap, s rendesen szénné égtem estére. Feltettem tehát pár kérdést az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségnek e-mailben, ahonnan MÁSNAP már meg is érkezett a válasz.

Tehát először az én levelem:

Tisztelt Tanácsadó!

Szeretnék választ kapni az alábbi kérdésekre, illetve jogszabályi forrásokat, mert a Munkavédelmi Törvényben sehol sem találkoztam ezzel.

1. Tűző napon történő rendezvénybiztosnál milyen jogok illetik meg a vagyonőröket? Milyen mennyiségben és gyakoriságban kötelező számukra a védőital biztosítása? Mi számít védőitalnak, meg van -e határozva a védőital hőmérséklete pl?

2. A fenti esetben milyen ruházat tehető kötelezővé? Hosszú szárú nadrág, ing, nyakkendő, zakó, napszemüveg, van-e ezekre szabályozás?

3. Milyen gyakorisággal kell történnie a váltásnak, mi az előírt pihenőidő ilyenkor?

4. Vannak -e más védőeszközök egy-egy ilyen esetre, amik kötelezőek (pl. napvédő krém)?

5. A fenti előírásokat mikortól kötelező betartani, használni? Hőmérséklet, UV-sugárzás, stb?

És még egy dolog. Tavaly 6 órán át a tűző napon dolgoztam váltás, védőital és más egyéb nélkül. Következő nap belázasodtam, a ruhával nem fedett testfelületem élénkvörösre égett. Mik ilyenkor a lehetőségeim egy hasonló esetben? Orvossal kell látleletet felvetetni?

A válaszokat előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Szekuriti Blogger

És íme a válasz:

Tisztelt Szekuriti Blogger !

Az Ön által feltett kérdésekre a vonatkozó jogszabályok által lehetővé tett kereteken belül az alábbi választ adom:

Az Mvt. és jelen esetben a 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet (R.) is foglalkozik az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításával.

A vagyonőrök tevékenységéről készült munkahelyi kockázatértékelésnek kell kitérnie az Mvt. 54. § (2) bekezdése alapján - egyebek mellett - a szabadtéri munkavégzésnek azon veszélyeire melyeket Ön az e-mail-jében felsorolt. A munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért [Mvt. 2. § (2) bek.] Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményei megvalósításának módját - a jogszabályok és a szabványok keretein belül - a munkáltató határozza meg [Mvt. 2. § (3) bek.] , azaz a fentiek alapján készítteti el a  kockázatértékelését, melynek elvégzése munkabiztonsági és munka-egészségügyi szaktevékenységnek minősül [Mvt. 54. § (2) bek.].

Tűző napon történő munkavégzés esetén az R. 7. § (8), (10) és (12) bekezdései értelmében:

Ha a munkahelyi klíma zárttéri vagy szabadtéri munkahelyen a 24 °C (K) EH értéket meghaladja, a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani. A folyadékveszteséget általában 14-16 °C hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. E célra alkalmas azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is, amelynek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy az mesterséges édesítőszerrel ízesített.

A védőital és a tea elfogyasztásához legalább a munkavállalók létszámát elérő mennyiségben, személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharakról kell gondoskodni. A védőital, valamint a tea készítése, tárolása, kiszolgálása a közegészségügyi követelmények megtartásával történhet.

A klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése céljából munkaszervezési intézkedéseket kell tenni. Óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni, ha a munkahelyen a munkahelyi klíma a 24 °C (K) EH értéket meghaladja

Amennyiben a munkáltató az egyéni védőeszköz juttatásának belső rendjébe az Mvt. 24. § (b) és a R. 2. § (2) bekezdései alapján beemeli a védőkenőcsöt, ez elég problematikus mivel tekintetbe kell venni az egyéni igényeket, adottságokat is (pl. bőrtípus).

Védőkenőcs (napvédő krém) – amely a dolgozók számára az ártalom ellen védő bőrvédő készítményként juttatandó – ebben az értelemben nincs forgalomban. A bőrgyógyászok szerint a naptej, napolaj sosem használható az UV sugárzás alatt töltendő idő meghosszabbítására.

Célszerű árnyékolással, megfelelő öltözékkel védekezni az UV sugárzás ellen.

Ahol lehetséges a szabadtéri munkaterületet árnyékolni kell például sátor, ponyva használatával. Az indirekt UV sugárzás ellen - ahol pl. fém, üveg stb. felületekről visszaverődő sugárzás is előfordulhat - egyéb intézkedés (visszaverődő felületek kiiktatása) is szükséges lehet a R. 22. § (2) bek. a) pontja értelmében.

A vagyonőrök ruházata (hosszúszárú nadrág, ing, nyakkendő, stb.) nem védőöltözet. A vagyonőrök öltözéke ilyen értelemben nem tartozik az Mvt. alá. Azonban a megfelelő ruházat könnyű, jól szellőző, nedvszívó anyag legyen, UV sugárzás esetén a szabad testfelületeket takarja, és az UV sugárzás ellen védő anyagból készüljön.

Egészségügyi panaszok  esetén a foglakozás-egészségügyi szolgálat orvosához kell fordulnia.

A fentieken túlmenően az alábbiakról  tájékoztatom:
A Szolgálat munkatársai kizárólag a jogszabályokban, szabályzatokban, szabványokban megfogalmazott normatív követelmények ismertetésére, illetve az ezekből következő helyes gyakorlat bemutatására hivatottak. Felhívom szíves figyelmét, hogy a levelemben foglaltak – a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény értelmében – nem tekinthetők jogi iránymutatásnak azok bíróság, hatóság előtti, vagy felek egymás közötti vitájában nem használhatók fel.

Tájékoztatom, továbbá, hogy az e-mailben közölt adatait az 1992. évi LXIII. törvény betartásával kezeljük, és kizárólag statisztikai célra használjuk fel. Harmadik fél számára nem tesszük hozzáférhetővé.

Tisztelettel:
[név törölve]
munkavédelmi felügyelő tanácsadó
 
Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség
Közép-magyarországi Munkavédelmi Felügyelősége
Tanácsadó Szolgálat
1094 Budapest, Páva utca 6.

Nos kedves Hende Úr, köszönjük a válaszokat. Tehát aki hasonló cpőben jár, nyugodtan fordulhat az OMMF-hez, láthatóan tökéletesen ellátják a feladatukat. Csillagos ötös!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr721239264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.07.11. 19:51:22

A kérdés csak az, h mire megy szegény vagyonőr a válasszal, ha az abban foglaltak "nem tekinthetők jogi iránymutatásnak azok bíróság, hatóság előtti, vagy felek egymás közötti vitájában nem használhatók fel." :)

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.07.11. 20:29:20

@tff: Igen, direkt hagytam benn a levélben ezt is. De gondolom egy perben a szakértő vagy az ügyvéd ugyanezekkel támasztja alá a dolgot. Addig meg ez a levél arra jó, hogy tudjanak róla az érdekeltek.

Hang Ember 2009.07.11. 21:00:16

Szervusz mindenk, főleg kedves Őr!
Látom a hétvégén sem pihensz.... vagy "mosolytündérezel" - mint én - s itt egy újabb poszt. Az kell, mondjam, hogy megint tanultam valamit. Mármint a posztból. Nagyon jó volt ez a témaválasztás és informatív, kielégítő válasz érkezett a megkeresett hatóságtól.
Viszont osztom a mindkettótök kommentjéban leírtakat. Nagy valószínűséggel, ha egy rendezvényt biztosító őr hasonló problémával fordul a munkaadójához az hmm, finoman szólva is elhajtja, esetleg ködösít, kitérő válasszal vagy ígéretekkel "nyugtatja" a kollégát - aztán minden marad úgy ahogy volt... ha nem tetszik, akkor... nos ti is tudjátok a választ. Én nem őrként, hanem a hangosítást és műsorvezetést végző személyként szoktam általában részt venni rendezvényeken, de csaknem azonos a helyzet. Előfordult már, hogy ööö "érdekes arckifejezéssel" néztek rám, ha határozottan, vagy méltatlankodva közöltem az ilyen irányú kérésemet. Az a baj senki sem tudja mivel jár például egy rendezvény biztosítása pl. vagyonőri szempontból. Csak az aki végzi. Amíg nem tekintik partnernek a megrendelők vagy szervezők a vagyonőröket addig sajnos ez így lesz. Szomorú, hogy ezt kell írnom, de ez a személyes tapasztalatom...

coree 2009.07.15. 21:33:59

Üdv újra:)

A magam részéről is érdekesnek találtam az itt leírtakat.
Ezen felbuzdulva a héten várható kisebb rendezvényekre is intéztük a védőitalt:) (amúgy sem hanyagoljuk el az embereket a cégünknél, de emlékeztető gyanánt jól esett olvasni)
A probléma az, hogy a munkáltató máshogy áll egy kisebb rendezvényhez( pár órás), illetve egy mega-giga rendezvényhez is. Lelkiismeret piszkálásnak jó volt, és a rendezvénytől elvonatkoztatva gondolni kell más vagyonőrökre is, pl. járőr- nagyobb területen, építkezés, pontőrzés stb..

köszi a cikket:)

Viharkabát 2009.07.19. 21:24:46

@coree: Kedves kolléga! Ha csak a fele igaz annak amit írtál, már akkor is nagyon rendes ember vagy!
süti beállítások módosítása