2009.09.03.
18:17

Írta: Szekuriti Blogger.

62. Őrködés New York-ban

A múltkori, Írországi posztok után újra belevetettem magam a témába. IWIW-en felkerestem külföldön dolgozó honfitársainkat, akik a vagyonvédelem valamelyik területén dolgoznak. A mai posztom egy new york-i férfiról szól, a neki feltett kérdéseket, és a válaszokat láthatjátok. Az adatokat amerikai dollárban adta meg, én átszámoltam magyar forintra. A hivatalos árfolyam szerint most 1 USD = 191,34 HUF, én 200-as értékkel számoltam a könnyedsége miatt. Kis torzítást szenvedett így a forintos érték, ez azonban úgy gondolom, nem befolyásolja a nagyságrendeket.

1. Mekkora órabérért dolgoznak az őrök? Mennyire számít ez magasnak az átlag órabérekhez képest?

Az attól függ, hogy fegyveres vagy fegyver nélküli biztonsági őr vagy, és még attól is, hogy hol és milyen cégnél dolgozol.

Fegyver nélküli biztonsági őr kereshet $7.25 (1450 Ft) és $14.00 (2800 Ft) órabér között, míg egy fegyveres biztonsági őr $14.00 (2800 Ft) és $25.00 (5000 Ft) között. De ez így nem szentírás, ettől eltérő kereset is egészen biztosan létezik. És én csak helyi (New York City) adatokat tudok mondani. Gondolom, más államok és más városok, más adatok. Hogy ez mennyire számít magasnak vagy alacsonynak az átlagórabérhez képest, az például attól is függ, hogy melyik államról és melyik városról beszélünk.

Én azt mondom, hogy itt New York-ban a $7.25 nagyon messze alatta van az átlagnak, hiszen jelenleg ez a törvényes minimál órabér. A $25.00 már nem hangzik olyan rosszul, de nem nagyon tudom viszonyítani, mivel sok egyéb tényezőt is figyelembe kellene venni, ezért azt hiszem, hogy alaposabb kutatást kellene végezni ahhoz, hogy pontosabb képet lehessen erről kapni.

Erre nekem sajnos nincs időm, de azért remélem, hogy más csatornákon keresztül (pl. Internet vagy  mások megkérdezése is) pontos választ kaphatsz kérdésedre.

2. Kell -e valamilyen vizsgát, tanfolyamot letenni, ha igen, mennyibe kerül ez, és mennyire komoly a vizsga belőle?

Sok mindenféle tanfolyam, iskola és képzés létezik szakiránytól függően az egy napostól, az egy hetestől a több hónapos és több évesig. A képzés minden szinten komoly és a vizsga sem könnyű. Interneten ezekről jó képet kaphatsz. Ajánlom a következő linkeket:
http://www.labor.state.ny.us/workforceindustrydata/olcny/secuguard.asp 
http://www.nyc.gov/html/fdny/html/c_of_f/cof_study_materials.shtml 
http://www.nyc.gov/html/nypd/html/permits/handgun_licensing_application.shtml
http://www.sscctu.com/downloads/47hr_8hr_firearmcourse.pdf 
http://www.labor.state.ny.us/workforceindustrydata/olcny/armorcar.asp 
http://www.dos.state.ny.us/lcns/professions/armoredcar/armcargdgn.html
http://www.nyc.gov/html/fdny/html/c_of_f/coff.shtml
http://www.nyc.gov/html/fdny/html/c_of_f/cof_study_materials.shtml

3. Van -e túlórapénz, ha igen akkor mennyi? Vannak -e külön juttatások? Van -e 24 órás szolgálat, vagy mennyi a maximum, van -e kötelező pihenőidő? És persze, van -e valamilyen simlisség, feketemunka, vagy minden rendben le van papírozva/bejelentve?

Van túlóra pénz és ennek mértéke az alapórabér másfélszerese. A jobb cégeknél vannak külön juttatások, olyan mint, munkaruha és egészség biztosítás, szabadság, bonus, stb., de a kis szar cégeknél nem ajánlanak semmit a munkaruhán kívül.

Nem tudok 24 órás szolgálatról. Dupla műszakot (2X8 óra) én is szoktam dolgozni. Van kötelező pihenőidő. Ez 15 perc minden 4 órából és van 30 perc étkezési szünet is, ami van ahol beleszámít a 8 óra munkaidőbe és van ahol nem.

A security területen simlisség nem megengedett. Minden security guard-nak New York államban érvényes license-el kell rendekeznie, amit évente meg kell újítani. Ahhoz, hogy valaki security guard license-hez juthasson minimum zöld kártyával kell rendelkeznie, New York-i állandó lakosnak kell lennie és az angol nyelvet írni, olvasni és értenie kell.

Mielőtt valaki egyáltalán elkezdhetne a security guard license megszerzéséhez szükséges oktatáson résztvenni egy alapos background check-nek vetik alá az FBI és rendőrség bevonásával. Tiszta criminal record alapfeltétel és ezen túlmenően egyéb tényezőket is vizsgálnak. Fegyveres biztonsági őrök esetében például pszihológiai teszten is meg kell felelni.

Ilyen szigorú szabályozás mellett természetesen csak hívatalosan és bejelentve lehet alkalmazni és dolgozni.

4. Keresik -e a munkavállalókat, mennyire telített a piac ezen a vonalon?

A munkavállalókat állandóan keresik, de ez csak azért van, mert így a már jól kereső régi motorosokat le lehet cserélni kezdőkre, minimum fizetéssel. Mivel nagyon telített a munkaerőpiac a mukaadók dúskálnak a munkavállalókban és az előbb említett valamint más módszerek alkalmazásával nagyon alacsony szinten tudják tartani a bérünket. Szerintem többet érdemelnénk.

Akkor tehát az én véleményem. Mint látható, New York-ban sem fenékig tejfel az élet. Írok még egy levelet a riportalanynak, és megtudakolom, mire elég ez a pénz, milyen a megélhetés belőle, stb. Errő majd egy következő posztban lesz szó.

12 komment

Címkék: new york külföld biztonsági őr órabér

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr31358265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

we 2009.09.04. 01:08:04

A $7.25 borzasztó kevés, gyakorlatilag csak az éhenhaláshoz elég! TX-ban dolgoztam, ott 9 dollár körül kerestek a gyorséttermekbe embereket. A 25 dolcsi már jobban hangzik, ez kb egy alsó mérnöki fizetés, ebből már lehet kicsit jampeckodni is.

fingerbangs 2009.09.04. 02:16:38

25 dodos oraber az havi 4000 dodo
az tenyleg nem rossz
de nincs hova tovabblepni, orokre sec guard leszel

Káposztakukac 2009.09.04. 04:43:16

@fingerbangs: 4000 dollár new yorkban nem sok pénz... ebből amúgy még lejön a SZJA is, na meg gondolom jó amerikai szokás szerint az egészségbiztosítás meg nyugdíjbiztosítás is még a munkavállalót terheli.

KolompárRómeó 2009.09.04. 06:36:34

Aztan meg lakni is kell valahol, ami nem hiszem, hogy 4-500 dollarnal megall. Mingya nem olyan szep ez az osszeg.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.09.04. 06:51:57

@Káposztakukac: Igen, a tervek szerint a második részből ez is kiderül.

DocBulywood 2009.09.04. 07:07:03

A hazai svédek gondolom megbuknának mind a pszichológiai, mind a background check-en. Oktatni meg nem is lehet őket...

Virt02 2009.09.04. 08:09:43

A magyar nyelvben nem tizedesvessző van??

lüke 2009.09.04. 08:33:08

na ja:)
kevés, nem kevés ennyi,NY-ban
rendezettek a bérek
nyilván nem közgazdasági Nobel díjas az ör:)
mindenkit a maga helyén:)
nem kell hozzá magas kvalifikáció,nem kell tanulni hat évet
nem kell hozzá befektetés
Magyarországon túlértékelt ez a szakma, sa biztonsági cégek tulajdonosai pláne:)

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.09.04. 09:43:49

Sajnos itthon nincsenek megfizetve rendesen.

Zzoorroo 2009.09.04. 14:18:21

@Virtusblog: Látom, tökéletesen megértetted a poszt lényegét és a legrelevánsabb kérdést tetted fel. Gratulálok, mert látom, hogy nagyon figyeltél. Két piros hangszórót nyertél.

Puncikutató 2010.06.14. 21:22:22

Sziasztok!

Szeretnék ajánlani egy érdekes szolgáltatást, gondolom itt a helye, biztos nálatok is előfordult már, hogy egy CD-t, DVD-t, vagy csak egy fan pólót akartatok rendelni a neten, de nem lehetett kérni a Magyarországi szállítást, mert ide le volt tiltva. Köszönhető ez annak, hogy a k.rv. postások mindent ellopnak, azt amerikai bolt meg újra küldi az ellopott dolgot, mert vásárlóbarát! Csak ez hosszú távon nem éri meg neki.

Így az Egyesült Államokbeli vásárlásoknál én eddig mindig a www.viaddress.com ingyenes csomagtovábbítási rendszerét használtam, és teljesen meg vagyok elégedve vele. Eddig mindig bevált, használtam már az http://www.amazom.com-nál és az http://www.ebay.com-nál is.

A regisztráció ingyenes a www.viaddress.com oldalon. Ezután kapunk egy személyes USA-beli címet, amit használhatunk bármely USA-beli kereskedőnél történő vásárlás során, a Viaddress továbbküldi a csomagot a mi országunkba.

Ha az amerikai kereskedő nem fogadná el a nemzetközi, vagy a magyarországi bankkártyákat, akkor a Viaddress megvásárolja helyettünk az árut külön díj nélkül, majd elküldi nekünk. Nekünk csak az áru értékét és a szállítási költséget kell fizetnünk.

Remélem nem számít reklámnak, csak tele volt a hócipőm, hogy egy csomó helyen nem fogadják el Magyarországot célállomásnak.
süti beállítások módosítása