2010.03.25.
08:37

Írta: Szekuriti Blogger.

132. Régi rendszerbeli portás

Nemrégiben egy portással szereztem erősen negatív élményeket.

Az ötvenes éveinek végét, a hatvanas éveinek elejét taposó pali egy mindenki számára nyitott intézményben portás. Azt nem tudom, van -e vagyonvédelmi végzettsége, formaruhája biztos nincs, szimpla nadrág, ing, meg rajta a nagypapás kötött pulcsi. Már többször nézegettem, amikor arra jártam, mondom fasza, végül is a biztonság az első...

Egyik nap, várva valakire, sétálgattam fel-alá az intézmény aulájában, közben meg olvasgattam a kiírásokat, nézegettem a dolgokat. Séta közben eljutottam egy oldalfolyosóra is, erre elbődülnek tőlem 10 méterre:

-Hooóóóvaaaa meéééssszzz?

Mondom, WTF? Nekem bőg valaki? Hát odanézek, a portás jön felém, és közben bőg, mint egy állat. Valami ilyen módon, de élőben persze sokkal hatásosabb:

Kérdezem, mi is a baj? Erre megint, hooóóvaááá meéésszz? Mondom neki, hogy csak nézelődök, erre:

- Te csak ne nézelőggyy!

Itt, bevallom elkövettem azt a hibát, hogy megkérdeztem, miért is. Ugyanis elvileg ha azt mondja nem mehetek arra, akkor nem mehetek arra. Szóval kérdés után persze az univerzális válasz:

- Mert nem lehet arra menni!

Jó, akkor nem megyek. Közben meg az összes ember minket bámul, öreg mint aki jól végezte a dolgát, magában sommázva hogy a köcsög fiatalok bezzeg .., ment vissza a kistévéjéhez. Gondolom már a 1980-as években is portás volt, ugyanezen a helyen, s ő a helyi kiskirály.

Én meg állok ott magamban még mindig azt mondogatva, hogy vazze, ilyen még van? Meg mit is tehettem volna?

1. pofánverem az öreget, mindenki néz rám, mint a véres ingre, hogy milyen tulok vagyok, a rendőrök elvisznek

2. visszaszólok neki, elkezdünk ordibálni, nyilván a hülyét nem lehet legyőzni, mert neki rutinja van már a hülyeségben, nekem meg nincs

3. nem szólok semmit, nézek ki a fejemből (mint most), erre mindenki néz rám mosolyogva, hogy nalám' ekkora nagy darab embert hogy leoltott a vén portás .. persze ha velük történne meg ugyanez, ők is csak így állnának..

Kifelé menet még odaböktem neki, hogy viszontlátásra, mire ő "Aviszontlátásra!" és nézett csúnyán a fejéből kifele. Utoljára ilyen emberrel kb. 20 évvel ezelőtt találkoztam, én akkor még kisgyerek voltam, a "csúnya bácsi" egy Volán-busz sofőre egy vidéki kisvárosban, a bűnöm meg annyi, hogy rárajzoltam (talán) egy virágot a busz poros oldalára az ujjammal. A büntetés ott egy pofon volt a sofőrtől, s kábé egy busznyi ember nézett ugyanazzal a fejjel, mint most a hallgatóság.

Kis videó még a végére a régi rendszerbeli portás típuspéldányára (az Úristen@menny.hu filmből):

4 komment

Címkék: portás ordítás közintézmény

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr721822528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Old Man 2010.03.25. 10:07:32

Igen, így vót e má régen is, de ojjan is vót /főleg az eü intézményeknél, aki a bunkósága mellé még pézt is akart.
Akkor ezt portásfasizmusnak hívták.
Azóta csak rosszabb lett a világ, minden vonatkozásban.
A csacsi meg nagyon aranyos!

ripley172 2010.03.27. 18:48:43

Nekem is volt ilyen tapasztalatom. én éjszakás őr voltam, ő meg nappalos portás. nem kft alkalmazott, hanem a cég embere, az elnök seggnyalója. Képes volt a cég polaroid fényképezőjét elkérni, hogy mikor váltott, előtte megnézte van e lábnyomom az éjszakáról a hóban.
És mindig kerek órában váltott le, mert tudta hogy akkor megy el a reggeli buszom, és így 20 percet kell várnom télen a hideg megállóban. Pedig már 40 kor bejött. Aztán egyszer történt az, hogy ment hazafelé ittasan kissé a biciklivel, és valaki meglökte és beleesett az árokba. combnyaktörése lett, és mivel 72 éves volt!! Nem vették már vissza a céghez a gyógyulása után sem. Röviddel utána meghalt, vagy a bánatba, hogy nem szemétkedhet tovább, vagy mittudom én miért. Mindenki utálta, ő volt az elnök úr "segge vége" ahogy szokták mondani. Én mindenesetre nem bántam meg hogy belerúgtam az árokba, mert ezt érdemelte. És te vén szar, a pokolban találkozunk, és ott újra ki foglak csinálni, mert jól esik bazze tudd meg.

Geza 2010.03.30. 10:31:24

Érdekes lett volna, mit reagál a vén cerberus, ha valami idegen nyelven udvariasan visszakérdezel, hogy vajh mit is akar.
Nekem még csak pincérrel volt szerencsém ehhez, mikor kijött a pingvin és 1)köszönés nélkül 2)tegezve 3)kelletlenül ('mit adjak?') állt a dologhoz, én meg angolul kértem egy kávét meg egy étlapot, aztán rákérdeztem egy-két ételre, hogy mi is az, hogy is készül... Érdekes volt nézni, ahogy a görcsös próbálkozás közben az önértékelése szépen visszasüllyed az egójától az iq-jáig :)...

Geza 2010.03.30. 10:54:44

Megvan, hogy honnan volt ismerős ez a 'nekem bőg valaki':

"...
Mikor bent elcsöndesült a zaj, s a sáncról elhúzódott az alkalmi nyilazók sötét csoportja, beközelítette kiáltásnyira a tábort s hahózott az őrségnek.
- Ki bőg ott? - kérdezték fentről.
- Én vagyok, a knyáz!
Kis csend támadt. Aztán egy rekedt hang adta vissza a szót a sötétben.
- Nagyot nőj!
Röhögés jutalmazta.
- Hívjátok a vezért! - üvöltötte mérgesen a knyáz. - Szólni akarok véle!
- Mondd el, mit akarsz. Nem lehet a vezért minden tetűfogásért kihívni éccaka!
A knyáz fújt dühében, káromkodott.
- Ne búsulj, öreg -vígasztalta fentről a rekedt hangú legény- ha igaz a szó, amit mondani készülsz, nem romlik meg virradatig úgysem.
- Ide hallgass, bitang! -ordította torkaszakadtából a knyáz- Mondd meg az uradnak, hogy velem még nincsen meg a béke! Adjon azonnal ötezer lovat gabonával, ötezer juhot, ötezer marhát, meg azt a leányt, a beke húgát, mert addig nem megyek el innét!
Lassan jött a felelet a sáncról.
- Hallod-é, te fickó. Ott rohadj vagy eridj a rossebbe, énnékem mindegy. De én
urunkat orcátlan szavaiddal meg nem háborítom. Gyere el reggel, ha erőst vakaródzik benned a beszéd s szólj vele magad: de félek, ebrúdon kerülsz ki a kapun.
- Bitang népség! -rázta feléjük az öklét alulról.
- Nono. Szádra vigyázz! -jött a figyelmeztetés a sáncról s feje fölött egy nyíl süvített el.
Káromkodva kotródott el onnét.
..."
süti beállítások módosítása