2010.05.23.
09:32

Írta: Szekuriti Blogger.

150. A BKV biztonsági őrei

A BKV biztonsági őreivel mindenki találkozott már, ha budapesti akkor biztosan, ha vidéki, akkor nagy eséllyel.

Ők azok a csúnya (nagydarab, kisdarab, kétlábú, féllábú, öreg, fiatal, fogatlan, sokfogú) nők/férfiak, akik feltűnően unatkoznak, szotyiznak, vagy beszélgetnek a metró lejáratánál, nekik kell(ene) bemutatnunk a jegyünket, bérletünket. De mennyire igazak a fenti sztereotípiák, mi a valós helyzet, és miért lesz valaki biztonságik őr a BKV-nál?

1. Ahogy kellene - ahogy megy

Előírás szerint a bejáratoknál álló őrök kérik a bérletünk, jegyünk felmutatását, majd miután meggyőződnek annak érvényességéről, leengedhetnek az állomás területére. Persze a valóságban ez távolról sincs így, nagy számú áramló, mozgásban lévő embernél egyáltalán nem lehet leolvasni sem az időbélyeget a jegyen, sem a bérletre nyomott érvényességi intervallumot. El lehet képzelni, hogy egy jegyet/bérletet hányféleképpen lehet a kézben tartani, ráadásul a leolvasófejnek (ami itt az ember feje) folyamatosan változtatnia kell a fókuszpont magasságát, távolságát. Emiatt szokott előjönni az a sokszor hallott történet, hogy "már 2 éve ugyanazzal a bérlettel járok", "mozijeggyel mentem be", stb.

2. Ki megy el őrnek?

Gyakorlatilag bárki, de azért vannak korlátai is. Egyrészt ha legalább dolgozni akar a jelölt, az már jó. Lehet fanyalogni, hogy leszarják az ilyen őrök a munkát, nem figyelnek oda, a csajokat stírölik, stb., de ennek ellenére a helyszínen meg kell jelenniük, ott kell állniuk.

Ugye az őrködéshez kell a sikeres vagyonőri vizsga, melyet egy vagyonőri tanfolyam előz meg, a vizsgabizonyítvány kézhezkapása után pedig a helyi rendőrörs kiadja a vagyonőri igazolványt, a Vagyonőri Kamara (SZVMSZK) pedig az éves kamarai tagságot igazoló matricát. Ezek persze díjkötelesek, a tanfolyam olyan 80ezer Ft, a kapcsolodó adminisztráció és engedélyek pedig újabb 10-20ezer Ft. Emellett a kamarai tagdíja évente 5000 Ft körül mozog.

Nos, ha már minden iratunk és okmányunk megvan, fel kell keresni egy vagyonvédelmi véget, vagy esetleg a metrónál megkérdezzük, kinél lehet jelentkezni őrnek, egyből megadják az elérhetőséget. Felkeressük valamelyik országos vagyonvédelmi multit, azt amelyik elég ügyes volt a BKV-s falat megszerzéséhez, és ott bemutatva a papírjainkat, megkapjuk a formaruhát, és ideális esetben kezdhetünk is. Közben persze kiderül, hogy ha szerencsénk van, akkor nem a multi alkalmaz, hanem egy évente újjáalakuló alvállalkozó, ha meg nincs szerencsénk, akkor az alvállalkozó alvállalkozójának alvállakozója.

Az, hogy az emberanyag sokszor silány, a körülmények adják, gyakorlatilag az őrködéstől, de főleg a metróban posztolástól mindenki menekül, a jobbak, tehetségesebbek, ügyesebbek, képzettebbek kapnak máshol munkát, a "maradék" pedig marad a metró bejáratánál.

3. Miért, nem jók a körülmények?

Hát nem, de mondhatnám úgy is, hogy kurva szar körülmények között dolgoznak a BKV biztonsági őrei. A kurva szar jelző helyére persze valójában egy 300 szóból álló szó-sorozatot kellene behelyettesíteni, tetszőleges jelzőkkel. Félreértés ne essék, ma Magyarországon nagyon jók a munkavédelmi törvények, előírások, jómagam is hosszú órákon át magoltam a különböző előírásokat (hány kilót emelhet egy x éves férfi, szellőzés követelményei, hőmérséklet, páratartalom, stb.), csak itthon ezeket mindenki leszarja. Legalábbis a vagyonvédelemben. El lehet képzelni, amikor télen kijövünk a metróból, milyen jeges huzat van ott, na ott kell órákat álldogálni az őröknek. Ez eddig oké, az USÁ-ban, Ausztriában is vannak huzatos helyek, de itt megvannak a közelező előírások, védőeszközök, a munkaadó által adott zsebes nadrág, bomberdzseki, saját sapka pedig nem azok.

4. Fizetés

A fizetés szar, 400 Ft körül óránként. Az elszámolás úgy történik, hogy dolgozol pl. egy hónapban 250 órát, akkor ugye az 100000 Ft-ra jön ki. Na ebből ismerősöm elmondása alapján általában levonnak 9000 Ft-ot azért, hogy bejelentsék a munkavállalót, sőt sokszor a munkaruhát is kifizettetik az őrrel, a törvény szerint ez is tilos.

De térjünk vissza a 100000 Ft-hoz. Elvileg ha 100000 Ft-ot keres valaki, akkor annak megvan a bruttója, ezt leadózza a munkavállaló és a munkaadó is. Ebből lesz majd a nyugdíjjárulék később, illetve az ország ebből fizeti a TB-t, a mostani nyugdíjasokat, a rendőröket, stb..

De ugye van az alvállalkozó, aki inkább bejelenti az őrt bruttó 85000 Ft körüli összegre, azért ennyire, mert a vagyonőri OKJ szakmunkás bizonyítványnak számít, a szakunkások kötelező minimálbére pedig ennyi bruttóban. Na a BR 85000-ból 71000 Ft körüli összeg megy az őr bankszámlájára, a 71000 Ft feletti keresetét meg kifizetik borítékban.

Az éves kötelező fizetett szabadság a szakmában szintén nincs, így ha valaki elmegy nyaralni, azt megteheti, de nem kapja meg fizetettként az éves 21-30 napját. Táppénz meg ugye a BR 85000 Ft fizetés után van ugyanígy.

Nos, akkor gondolom most érthető a fizetés-juttatások része az őrködésnek is, természetesen sem bérlet, sem munkábajárási költégtérítés, sem étkezési utalvány, stb. sincs.

5. Összefoglalás

Foglaljuk össze: a BKV-s biztonsági őrök fizetése szar, szabadságra nem mehetnek mert éhen halnak, a táppénz felejtős így betegen is dolgozniuk kell, a tehetségesebbek elhagyják a pályát. Emellett a munkakörülények rosszak, ordítóak a munkavédelmi hiányosságok. Akkor most csodálkozunk, hogy ilyen a hozzáállásuk?

6. Miért éri meg akkor?

Miért éri meg a BKV-nak az ilyen őrök dolgoztatása? Azért, mert ha saját állományba venné őket, akkor törvényesen be kellene jelentenie teljes bérre az alkalmazottait, járna a szabadság, helyettesítés kellene erre az időre, a munkavédelmet szigorúan számonkérnék rajta. Ehelyett a fővállalkozó alvállalkozója eltűnhet bármikor, a fővállalkozó nem felelős, adót lehet csalni, járulékot lehet csalni, és mindemellett ekkora számú alkalmazottnál ez a sok csalás nagyon-nagyon jó üzlet annak, aki az egészet irányítja. Nem véletlen az, hogy miközben már lassan a parasztnak is esti mesét kell olvasnia a disznóinak elalvás előtt, emellett Budapesten, milliónyi utazó között ezt meg lehet tenni.

7. Kifogások és nyafogások

Nézzünk akkor talán pár szokásos véleményt és hozzászólást:

  • Miért nem tanultak az őrök, akkor kereshetnének jobban! Oké, de mondjuk külföldön is vannak őrök, és ott sem halnak éhen, illetve a munkavédelem mindenkire nézve kötelező. Ráadásul hülye felfogás ez a tanuljon mindenki egyetemen. Nem kell, legyen inkább az, hogy munkából is meg lehessen élni, mégha az akár vécépucolás is.
  • Nem érdemelnek mást, úgysem dolgoznak! Ha otthon ülnének ezek az őrök, akkor valószínűleg segélyt kapnának, vagy bűnöznének, hogy ne halljanak éhen. Melyik jobb?
  • Minden őr büdös tapló! Ugye leírtam, hogy aki csak teheti, elhagyja a pályát. Aki marad, az látható.
  • Miért tehetik meg ezt a munkaadók? Azért, mert a magyar nép birka, pár évtized agymosás után elég sokan vannak, akik akár 1 falat kenyérért is elvállalják a munkát. Így aki számonkéri a normális bejelentést, a szabadságolást, a körülményeket, annak másnap már nem kell jönnie dolgozni: lesz ott más, aki a fenti csoportba tartozik.

(egy e-mailben jelezzük, ha új poszt jelenik meg, ide kattintva lehet bővebben olvasni a feliratkozás menetéről)

23 komment

Címkék: bkv vagyonvédelem őr

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr562024534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turner · http://kiforditott.blog.hu/ 2010.05.23. 11:46:04

Ezt faszán összefoglaltad... Nem irigylem őket az biztos :-/

Rabbeleben 2010.05.23. 11:51:21

Talán a viselkedésükről is lehetne néhány sor.
Nem köszön, anyázik, ...

pilseni 2010.05.23. 12:28:35

Ez nem csak a BKVnál van igy pl. a Magyar Tudományos Akadémiánál is ez van..Minden biztonsági nagy cég ezt csinálja.Kiadja a munkát ki tudja hanyadik alvállalkozónak aki minden évben uj kft alakit.Vagyis eltünik.Ugyanazok az emberek más néven csinálják tovább ugyanazt a munkát ugyanazon a helyen.A bejelentést és a munkaruhát szinte mindenhol ki kell fizetni és sokszor még azt is megmondják hol kell megvenni.Se ünnep,se szabadság se betegállomány.Mondjuk legtöbbször 24-48 váltásban.

pilseni 2010.05.23. 12:35:21

Ez nem csak a BKVnál van igy.pl a Magyar Tudományos Akadámiánál ugyanez a helyzet.Egy nagy cég elvállalja a munkát és kiadja ki tudja hanyadik kftnek aki minden évben eltünik.Az emberek pedig ugyanott folytatják csak más néven futó kft akármilyen alkalmazottjaként.A bejelentés költségeit levonják a fizetésböl a munkaruhát kifizettetik még azt is meghatározzák hol lehet megvenni...Se szabadság se betegállomány.24-48 váltásban.

Bohun 2010.05.23. 12:37:53

Köszönöm az összefoglalást. Ugyan sejtettem, hogy valami ilyesmi lehet a háttérben, de ebből sokkal világosabb a kép.

Kivlov 2010.05.23. 12:44:13

hagyót főbe kéne lőni nyilvánosan, vasárnap délben, élő TV adásban a Kossuth-téren...

juhaszcs 2010.05.23. 12:54:41

Attól még nem kellene büdös parasztnak lennie a legtöbbnek.

rudebwoi 2010.05.23. 13:15:09

Van nehany sor, korulbelul 5. Te mit olvastal?

BKV reszelő 2010.05.23. 13:21:45

@Rabbeleben: Te vagy az a hülye, aki háttal ül a moziban is ?

rudebwoi 2010.05.23. 13:23:20

Rabbeleben szolt az elozo...

pilseni:
ugyanez ment a foodexpress etelkiszallitonal, bejelentve minimalra, honap kozepen meg jott a boritek. Aztan egyik nap jottek egy uj munkaszerzodessel, es masnaptol ugyanott ugyanazt csinaltam mas cegnek... es ez nem biztonsagior/teruletikepviselo munka volt, hanem rendes 40oras irodai... de barhol dolgoztam magyarorszagon, a 10 ev alatt mindig volt valami stikli a fizuval, kivetel a tescoban meg a korhazban.

Semmi meglepo :)

2010.05.23. 13:25:46

@Rabbeleben: na mondjuk ezt még nem tapasztaltam, épp ellenkezőleg: nagyon sokszor köszönnek (már amelyik nem a társával dumál és rá se néz a bérletekre)

Rabbeleben 2010.05.23. 13:41:40

Hoppá!
Most látom, hogy ez az a cucc, ahol sajnálni kell a sok írástudatlan gyökér csőszt.
Koszosak, büdösek, komplexusos köcsögök.
Beszólogatnak gyerekeknek, nőknek.
Hajrá!
Sirassuk a sok taplót!
Ti itt mind biztonsági őrök vagytok?

Rabbeleben 2010.05.23. 13:47:53

@Alec:
Nem tapasztaltad?
Én meg igen.
Ugat, hogy a metró bejáratánál nem lengetem a bérletemet. Amikor rákérdezek, miért kéne, hol van leírva az utazási feltételekbe, akkor beleröfög a fokhagyma szagú pofájával a fejembe, hogy szerintem miért állnak itt?
Miért?
Azért, mert nem tudnak operálni, házat építeni, űrhajót tervezni.
Rohadt gusztustalan horda.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.05.23. 13:49:28

@Rabbeleben: Nem, itt nem biztonsági őr mindenki, éppen erről szól a poszt, hogy miért van sok bunkó a BKV-s őrök között is. Ha nem jött le, bocsi, ajánlom a Cukiság Blogot, ott szép kutyák vannak.

Láthatóan te vagy a mai napra rendelt troll, így megköszönve eddigi hozzászólásaid, a továbbiakban eltekintenék a flame-özöntől.

Kitiltott Rabbeleben 2010.05.23. 14:03:11

És miért van sok bunkó a BKV-s őrök közt?
Azért, mert keveset keresnek, sokat dolgoznak huzatban?
Azért, mert alvállalkozók, felvállalkozók húzzák le a zsetont?
Azért, mert az al-és felvállalkozók az emberiség szemetét alkalmazzák?
Vagy azért, mert a BKV szarik rá, milyen droidok zaklatják a fizető utasokat?

A Cukiságban vannak jófej cicák is.
Itt nincsenek.
Csá!

Dixi. 2010.05.23. 14:11:46

@Szekuriti Blogger:

Bocsi a nevében is....nem mindnyájan vagyunk ilyenek...

Azt hiszem ö biztonsági őr a BKV-nál:-)

Komolyra fordítva a szót....az állami intézmények beléptető rendszerétől kezdve....az állami rendezvények biztosításán át...minden így működik....
Pl a foci meccsek biztosítása....

Személyes tapasztalatom van erről...

Kitiltott Rabbeleben 2010.05.23. 14:38:55

@Dixi.:
Ne kérj a nevemben bocsánatot!
A szükségesnek érzem, megteszem magam.

"Azt hiszem ö biztonsági őr a BKV-nál:-)"

Tévedsz!
A BKV-hoz csak utasként van közöm.

Dixi. 2010.05.23. 14:44:23

sajnálom ha megbántottalak....én úgy érzem névtelenül is meg kell őriznünk a látszatot h nem vagyunk BKV- őr szinten....
Persze ez is általánosítás....

Kitiltott Rabbeleben 2010.05.23. 14:56:46

Nem akarnám hosszan részletezni, mennyi csatám volt ezzel a csapattal.
Naponta járok metróval.
Naponta találkozom a rengeteg komplexusos jellemtörpével.
Különösen érdekes példány az Örsön strázsáló alacsony, kopaszodó kreol.
Ritka egyszerű emberke, de beszólni azt nagyon tud.

Egyébként jellemző a BKV-ra, hogy saját torzszülöttjét, a bejárati csőszöket még mindig nem tudta kezelni:
"A bejárati ellenőrzések során a biztonsági őrök a jegyellenőrök munkáját segítve, vagy
önállóan végzik a jegyellenőrzést. Jegyellenőrzést csak az a biztonsági őr végez, aki a
BKV Zrt. által szervezett jegyellenőri tanfolyamon részt vett, és sikeres vizsgát tett. Azt
az Utazót, aki nem rendelkezik érvényes jeggyel, vagy bérlettel (azt nem hajlandó
ellenőrzésre átadni), illetve a díjmentes utazásra való jogosultságát nem igazolja a
szolgáltatás igénybevétele előtt, a jegyellenőrzést végzők felszólítják a jegy vagy bérlet
megvásárlására. Ha ezt az Utazó megtagadja, a jegyellenőrzést végzők, illetve a
biztonsági őrök jogosultak az állomásra való belépését megakadályozni."

Adani 2010.05.23. 16:36:01

Én is erre gondoltam kb. amit leírtál, h miért olyanok a metrós őrök amilyenek. A jobbak, értelmesebbek, ahogy te is írod amint lehet lépnek le amint tudnak max. átmenetileg vannak ott. El tudom képzelni, h amúgy is milyen emberek jelentkeznek pl. jegyellenőrnek vagy metróbejáratnál álldogálásra és hogy lehet közöttük szelektálni. Szar meló, szar fizetés szar körülmények stb. nem csoda, h épeszűek nem jelentkeznek rá csak muszájból ,de hát náluk meg átmeneti, amint lehet lépnek le.

Adani 2010.05.23. 16:42:17

A megoldás pedig szerintem a beléptető kapuk telepítése lenne. Azok az igazi tökönverős kapuk. A beléptető kapura biztos nem lenne annyi panasz az némán teszi a dolgát, nem enged be ha nincs jegyed, de nem fog bunkózni ,beszólni, verni. Sőt lehet vandálbiztosra tervezni és akkor az sem hatja meg a kaput, ha fenyegetik vagy rugdossák vagy ütik. Biztos megtérülnének a beléptetők a megtakarított őrökön, és hát persze, h jobban működne, mert a beléptető kaput nehezebb kijátszani mint egy őrt, aki fáradt nagy tömeg, nem tud mindenkit ellenőrizni, esetleg szarik is rá, mert megteheti hiszen nincs motiválva, és beleszarhat nyugodtan, én is ezt tenném ,h tök mindegy nekem hányan lógnak be jegy nélkül én akkor is megkapom a fizumat ha senkit se fogok meg, pláne, h ő még nem is büntethet, tehát nyoma sem marad ha valakit elkapott, hiszen arról nem készül írásos dolog ,h kiszúrta a lejárt bérletét és visszazavarta, majd később jegyet vett az utas és úgy utazott. Ha meg az ellenőr megbüntet valakit arról igen.

2010.05.23. 16:50:43

@Adani:

"de nem fog bunkózni ,beszólni, verni."

Dehogynem fog verni, ha jegy nélkül akarsz bemenni, szépen tökön vág. :))
süti beállítások módosítása