2011.02.27.
15:52

Írta: Szekuriti Blogger

185. A West Balkán utóélete

Több mint egy hónappal a West Balkánban történtek után úgy tűnik, hogy néhány dolog megváltozott. Mintha az embereknek csak most esett le az, hogy ha áthágjuk a szabályokat, fittyet hányunk az előírásokra, akkor annak néha súlyos következményei lehetnek. Csak néha, de akkor ugye pár fiatalt agyontaposnak, megfulladnak, stb.

A felelős vezetők is most értek el arra a szintre, hogy felfogják, mit is jelent a felelősség. Bravó, 20+ évvel a rendszerváltás után! Hogy bizony valakit mindig felelősségre kell vonni, s valakinek mindig viselnie kell a következményeket.

Csak két példát akarok hozni az új felfogásra, amely a WB után felbukkan:

1. A munkahelyem színháztermébe 300 ember fér be, de sokszor volt olyan előadás, hogy annyira telezsúfolták pótszékekkel a nézőteret, hogy egy macska is nehezen ment volna el az emberek lábai között. Miért? Hát mert a szegény látogatók nehogy ne lássák az előadást, ha már eljöttek (sic!). Az, hogy a 300+ ember sült volna ropogósra egy reflektor véletlen felgyulladásakor, vagy pár nyugdíjast halálra tapostak volna egy pánikrohamkor, nem számított.

Most mi változott? Egy igen befolyásos és gazdag multi vette ki a színháztermünket, és megkérte a műszaki igazgatót, hogy rakjon már be legalább 20-30 pótszéket! Ő nemet mondott, mire a multi a vezérigazgatót kereste meg, ő meg jóváhagyta a műszakis döntését. És most hallottam először azt, amit már évek óta kellett volna: azért, mert nem akarnak börtönbe menni, ha valaki meghal a túlzsúfoltság miatt.

2. A második eset nem a munkahelyemen látható, hanem az egyik népszerű budapesti, belvárosi diszkóban/szórakozóhelyen. A WB után az addigi szűkebb kijárat mellett lévő két ablakot kiszedték, és belülről kifelé nyíló vészkijáratot építettek be, megháromszorozva a menekülési útvonalat, kapacitást. Véletlen lenne? Vagy körmére néztek a hatóságoknak, azok meg kényszerből körmére néztek a szórakozóhelyeknek? Nagyon valószínű.

Számos esetet lehetne még biztos felhozni a szórakoztatás világából, én ezt a kettőt osztottam meg ma veletek.

Ha van nektek is ilyen tapasztalatotok, a kommentek közé várom!

35 komment

Címkék: diszkó változás west balkán

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr642695081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alensha 2011.02.27. 16:10:21

néha sajnos tragédia kell, hogy az emberek odafigyeljenek, a panelokat is a 2009-es paneltüzek után járták végig a tűzoltók, hogy eltakaríttassák azt a rengeteg szemetet, amitől lépni nem lehet a tárolónak használt folyosón...

mizie 2011.02.27. 18:00:24

Nagyon örülök ezeknek a változásoknak, de folytathatnák pl a szellőzés megoldásával, a kiszolgáló helyek bővítésével és a wc-k tisztán tartásával...

Ronald 2011.02.27. 18:13:08

Ezt a mondatrészt kihagyhattad volna:
"Egy igen befolyásos és gazdag multi vette ki"

Tökmindegy ki a bérbevevő - ha multi, ha zsírmagyar... az (ésszerű) szabályok betartása szempontjából - tökmindegy.

Csak emlékeztetlek: akik a WB-tragédiát okozták: NEM voltak multik.
.

kridli 2011.02.27. 18:44:58

@Ronald: Szerintem félreértetted, a befolyásos multinál azon van a hangsúly, hogy még nekik sem engedték meg, befolyás és pénz ide vagy oda.

Asakura Hao 2011.02.27. 19:02:45

@version: A sumakolast meg jol lekestek.

Phasz. :)

zocsak 2011.02.27. 19:17:23

A tűzoltók ellenőriztek egy felkapott szórakozóhelyet,ahol emlékeim szerint 3-4 ezren is voltak.A kijáratok áteresztőképessége alapján a helyet 750 főben maximálták.Kíváncsi leszek fél év múlva,hány főt fognak beengedni mondjuk egy sztárvendégnél.Meg hogy fogja-e valaki ellenőrizni.

Adani 2011.02.27. 19:27:03

@Alensha:

Valahogy úgy. De ez nem új keletű dolog. Pl. Titanic elsüllyedése után változtatták csak meg az elavult előírásokat, addig valahogy fel se merült senkiben, h nem jó az ha nincs elég mentőcsónak a hajókon.

A WB után amúgy sok szórakozóhely is bezárt egy időre pont a Corvintető meg az Instant az előbbinél ugye a tetőről csak a lépcsőházon át lehet lejutni, ha ott történik valami a tetőn ragad mindenki. Az Instantnál meg az alsó szintre egy szűk lépcső itt le legalábbis így emlékszem mikor utoljára ott jártam. Most újra kinyitottak, nem tudom törtét-e valami azóta remélhetőleg ott is javítottak a biztonságon.

Az A38 hajó is érdekes kérdés, ott is csak egy úton lehet be é kimenni Ha a bejáratnál van a balhé max. a Dunába tudsz ugrani.

Jövő héten a Dürerben M.O.P koncert lesz és már most pániklak sokan ,h nem fognak elférni, mert valszeg razzia is lesz meg ugye a WB óta már az üzemeltetők is fosnak megeshet h aki későn jö azt nem engedik be. De remélhetőleg az lesz csak ,h csak annyi jegyet adnak el, amennyien be is férnek, annak viszont nem örülnék, h ha nem engednének be mikor már hetekkel ezelőtt megvettem a jegyet. Az viszont okos dolog, h történik is valami inkább tegyék ki a megtelt táblát minthogy megismétlődjön a WB tragédia.

Tegnap este mi is mentünk volna KK-ba (Astoriánál) és mikor kijöttünk nem akartak beengedni kicsit később mondván dugig va a hely, mivel sokan voltunk (öten) közölték,h ha öten kijönnek bemehetünk vagy ugye egyesével. Tavaly mikor szinté a szülinapom ünneplése ügyében jártam ott még akkor is jöttek befelé dögivel mikor már mozdulni sem lehetett annyira heringparty volt. Kimenni is jó fél óráig tartott, a ruhatárnál is sokat kellett várni. Most meg ugyebár miután megtelt a hely, a szekusok kint álltak és nem engedtek be senkit. Ahányan kijöttek annyian mehettek be.

Adani 2011.02.27. 19:31:52

@zocsak:

A Dürerben szerinted elférnek 800-an? Ill. annyian tuti ,mert volt ott már hering party, meg ott azért elég tágas a hely, és van több kijárat is, de kényelmesen is elfér majd 800 ember? Jövő héten kiderül, a koncert szervezői írták a hiphop.hu-n, h nekik azt mondták 800-an lehetnek csak.

2011.02.27. 19:34:36

2009-ig csak akkor lehetett bármilyen üzletet, diszkót, üzemet, gyárat, stb. megnyitni, ha minden hatósági engedélyt beszereztek.
Abban az évben egy "okos" miniszter megváltoztatta a feltételeket. S rövid időn belül tragédia történt. Addig minden kb. 90%-os rendben ment. Az Ő felelősségét senki sem keresi. Pedig Ő a főbűnös.
Ehhez pedig a rendszerváltásnak semmi köze, a múlt rendszerben is vigyázni akartak a gyerekekre, emberekre.

musi 2011.02.27. 20:03:22

A Mánia Musicban (Klauzál tér) is kiépítettek PONT MOST egy vészkijáratot. A koncertterem itt lent van és csak egy darab bejárata volt, egy szűk lépcsőn kellett lemenni. Hát ha ott korábban tűz lett volna, ott tutira mindenki meghal! Most érdekes módon baromi szépen kiépítették a vészkijáratot, lent a színpad mögött, teljesen a másik végén a pincének!

tris 2011.02.27. 20:49:21

ez mondjuk tipikus, hogy semmibe veszik a műszakist. Velem is volt, hogy próbáltak vitatkozni, de a számok nem hazudnak. Saját felelősségre rá is basztak de ott csak anyagi kár volt.

Shinjuku 2011.02.27. 21:05:02

@fireman4: Ez szerintem butasag. Korabban ugyanugy szabalytalanul mukodott minden. Az engedelyeket meg lehetett szerezni kez alatt is, illetve teljesen mindegy hany emberre engedelyeztek, mindig joval tobben voltak a szorakozohelyeken. Ez a sztori barmikor megtortenhetett volna. A 2009-es valtoztatas nem csak es nem kizarolag a szorakozohelyekre vonatkozott, hanem a vallalkozasokra altalaban. Szitu a kovetkezo: szeretnel nyitni egy rovidaru-boltot a koruton. Megvan a hely, megvan az indulotoke... Engedely nincs... akkor jo fel evig (de van amikor egy egesz evig) varsz az engedelyekre egyenkent, kozben pedig fizeted a berleti dijat a helysegert, mert azt kell. Tonkremesz meg mielott kinyitottal volna. Ezt lett volna hivatott leegyszerusiteni az emlitett rendelkezes... Nyilvan jobban is vegig lehetett volna gondolni az egeszet, de nem emiatt tortent a tragedia.

Shinjuku 2011.02.27. 21:09:06

@Shinjuku: ... merthogy nem a hatosagi engedelytol lesz egy hely biztonsagos, hanem az eloirasok folyamatos betartasatol. Abban pedig ebben az orszagban nem vagyunk tul erosek...

min 2011.02.27. 21:09:46

A hülyegyerekek agyában nem lehet törvénnyel rendet rakni....

Elstron 2011.02.27. 21:29:08

@fireman4: Ez így ok, de hogy korábban rendben lett volna...? Ugyan már! Nincs olyan belvárosi szórakozóhely, ami biztonságos lenne. Egy sem, mivel a legtöbbjük az alagsorban található, és egy szűk lépcsőn közelíthető meg. Csak a legnépszerűbbek: Morrisons 1-2, Livingroom. Ezek korábban is működtek, tömegek jártak oda, de nem történt tragédia, csak a szerencsének köszönhetően!

Egyébként ez az egész szigor még eltart talán 1-2 évig, utána meg visszatér a tipikus magyar rögvalóság: odakennek egy kicsit valami csinovnyiknak, és mehet a buli. Nincs új a nap alatt.

velemenyezoo 2011.02.27. 21:45:50

Egy kicsit OFF kérdés:
Morrisonsba most hány embert engednek be? Van korlátozás? Mert jövő héten szeretnénk menni kb 20-an és vannak akik csak későn tudnának jönni, kérdés beengedik-e!?
Hallottam olyat is, hogy 300 embert engednek csak be oda. Ez igaz?

kéne egy nick 2011.02.27. 22:09:15

Az a baj, hogy a hatóságok átestek a ló másik oldalára, és eddig semmi ellenőrzés nem volt, most meg olyan létszámokat maximáltak mindenhol, ami a valós kényelmes létszám felét jó, ha eléri.

(Pl. Dürer - 500 fő, Gödör - 800 fő.)

Mondjuk olyan kocsmákban meg, mint a Mika Tivadar, olykor simán vannak 500-an - bőven túlzsúfolt, kényelmetlen, az emberek mint a heringek a konzerdobozban -, a kijáraton meg kifér egyszerre 1 ember.
De a kocsmákat nem ellenőrzik, csak azokat a helyeket, ahol koncert is van.

A normál szellőzésre meg sehol nem figyelnek oda.
Ahogy arra sem, hogy legyen mondjuk kötelezően ruhatár.

Kíváncsi leszek júliustól a füstmentességre.

M.C.Escher · http://nyekk.blog.hu/ 2011.02.27. 22:27:03

@ Elstron: Maximálisan egyetértek veled,csak szerintem még gyorsabban minden visszatér a régi kerékvágásba...De most egyértelműen észrevehető a változás a szórakozóhelyeken- az embereket rendezettebb sorba állítáják, normálisan kérnek személyit (29 éves ismerősömnek a jogosítványát nem fogadták el) - és szakaszosan engednek me mindenkit - jobban figyelnek a létszámra! De azt is megjegyezném, hogy ez csak időszakos fellángolás lesz, mert szerintem, amint elmúlik a visszhang és a várható ellenrőzések is alábbhagynak,egyből minden a régi lesz.
ui.: aki sűrűbben jár szórakozóhelyekre az tisztába van vele, hogy a West Balkánban előfordultak, nagyon sok más helyen is megtörténhettek volna!

Vinyl 2011.02.27. 23:12:38

remek! kicsit nagy feneke van ennek az egésznek! mit csinálnak a hatóságok? sorra basszák szét a szórakozóhelyeket, teljes kiürítés, drograzziák... vidéki klubok tömkelege kong az ürességtől mióta ott voltak a kedves hatóságok mert senkinek nincs kedve elmenni szórakozni egy ilyen alkalom után... könyörgöm miért kell ez? azért mert pesten hülyék voltak és meghalt 3 lány? az utakon hányan hallnak meg ?????? akkor ennyi erővel most senki ne ülhessen kocsiba... változik a kresz egy egy baleset után? nem! ez tudom senkit nem érdekel, de zenei stílusok, abszolút csak szűk réteget érintő szórakozóhelyek mennek tönkre most emiatt. bravo!

[imi] · http://twitter.com/forgoimi 2011.02.27. 23:16:40

a max létszámot (jelenleg) úgy határozzák meg, hogy az alapterületet, ahová a vendégek mehetnek, megszorozzák hárommal. egy négyzetméterre három ember, az engedélyeket most így adják ki.

ubu1 2011.02.27. 23:53:31

Magyarországon egy átlagos napon annyian halnak meg közúti balesetben, mint azon az estén a WB-ban. Zárassuk le az utakat is, ne csak a WB zárjon be!

min 2011.02.27. 23:56:50

@M.C.Escher:
"(29 éves ismerősömnek a jogosítványát nem fogadták el)"

Szóval folynak tovább a törvénytelenségek mert ugye ugye a jogsi egyenértékű a személyivel.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.02.28. 03:43:52

@Vinyl: Hehe, régebben is razziáztak, még sokkal gyakrabban is. Aztán mégis mindig eljártunk.

deputy sheriff 2011.02.28. 05:38:55

"... pár nyugdíjast halálra tapostak volna egy pánikrohamkor, nem számított."

Szerintem ezt fogalmazd at, a panikroham kicsit mast jelent, mint amire te gondoltal!

joszif 2011.02.28. 06:11:14

Az a baj hogy két véglet van, volt ugye a wb elötti amikor mindent lehetett és az utáni aminél már túl lesz szabályozva. Magyarországon a középutat nem ismeri egy vezető sem.

mement 2011.02.28. 07:33:32

@Chaoyang:Regebben is azert vetettek veget az ilyen ostoba ajtorarugos, zenelekapcsolos razziaknak, mert hatekonyak nem voltak, ellenben jokora bevetelkiesest, es forgalomcsokkenest hoztak az adott helynek.

mqqq 2011.02.28. 07:43:23

@mizie: A wc-k már több éve tiszták, leszámítva a tényleg nagyon gáz késdobálókat, de olyan helyre ki megy még? Kivétel persze mindig van, nem lehet elvárni hogy mindenhol lesben támadó takarítónő legyen, ha egy igényes vendég körbefossa a csempét. Bár sok helyen még ez is van (mármint lesben álló takarítónő).

Madafaka · http://madafaka.blog.hu 2011.02.28. 07:51:24

a west balkán tóéletét leginkább úgy jellemezném, hogy a faszomnak sincs kedve belemenni az éjszakába, hogy aztán fél órás sorbaállással bejussak egy olyan helyre, ahol nincsen senki.

mqqq 2011.02.28. 08:06:26

@Madafaka: ebben is van valami... szarul vannak belőve a maxok, senki ne mondja hogy valaki egy diszkóba azért akar menni, hogy kávéházi hangulat fogadja. Ilyen nyugaton sincs, pedig az ottani szabályozás faszát szopkodjuk állandóan. Hihetetlen hogy nem képesek találni egy racionális arany középutat.

zocsak 2011.02.28. 08:31:42

Nem a négyzetméter az egyedüli szempont ami alapján a befogadóképességet számolják,van egy képlet ami a vészkijáratok száma és szélessége alapján megmondja,hogy adott időn belül,hány fő mehet ki rajta.Az az elsődleges szám.

mqqq 2011.02.28. 08:56:21

@zocsak: Persze, és ez így jó. De én Londonban, Berlinben és számos olyan "balkáni" diszkóban voltam, ahol sokkal nagyobb népsűrűség volt, a kijáratokról meg fingunk nem volt merre vannak.

Most Budapesten még ott is lézengés van, ahol kb 5-6 vészkijárat van, ezek ki vannak táblázva és minden tűzvédelmi szempontból megfelelnek. Mert így is egy nevetséges max számot engedélyeznek csak.

Adani 2011.02.28. 09:24:36

Az A38 pl. különösen érdekel, h ott mi alapján és mennyit számoltak befogadóképességnek. Az alsó szintről csak egy lépcsőn lehet kijutni. Eleve ugye mivel hajó a parttal egy keskeny járdányi kapcsolata van. Ha ott történik valami és ez használhatatlanná válik hogyan lehet kijutni a hajóról?

Vidéken meg sok pincében lévő diszkó van, ahol ugye mindenki füstöl mint a gyárkémény így eleve akkora füst van, h rá lehet könyökölni, a legjobb mikor nyílik a lépcső alján az ajtó és vastagon dől a füst kifelé.

M.C.Escher · http://nyekk.blog.hu/ 2011.02.28. 10:19:04

@Adani: És leengedhető csónakokat sem láthatunk az olalán :)

Adani 2011.02.28. 14:11:46

@M.C.Escher:

Na ja mentőmellényeket sem láttam soha, azt meg kétlem ,h mondjuk egy telt házas Onyx vagy Das EFX koncerten (ezeken voltam, ott heringparty volt) lett volna annyi mentőmellény, h mindenkinek jusson. Na meg -10 fokban a Duna vize is hideg nem okos dolog beleugrani, pláne ha még a ruhatárban lévő kabátodhoz se férsz hozzá. A WB-s esetnél is ugyebár kizavartak mindenkit a -10-be egy szál pólóban aztán majd másnap délután jöhet a kabátjáért, addig meg menjen haza ahogy tud, vajon hányan fáztak meg a következő 1-2 napban?
süti beállítások módosítása