2010.05.01.
09:31

Írta: Szekuriti Blogger.

145. A nyolc új törvény.

Az éppen hatalomba lépő FIDESZ nemsokára benyújtja 8 új törvényjavaslatát. Eddig ez politika, megvizsgálva azonban a törvényeket jól látható, hogy egy részük az eddigi liberális hozzállású büntetési tételeket súlyosbítaná elég jelentősen.

Az egyik javaslat az úgynevezett 3 csapás törvénye, ismert még a 3 lehetőség néven is. Amerikában sok helyen alkalmazzák, ha egy visszaeső bűnöző újabb bűnt követ el, akkor súlyosabb büntetést kap. Ez eddig rendben van, itthon is nagyobb lehet a büntetés visszaesőként, de a 3 csapás értelmében mindenkinek 3 lehetősége van csak, ezután végleg elzárnák a világ elől. A különbség a részletekben van, a magyar tervezet szerint súlyosabb bűncselekményeknél lenne érvényes a 3 csapás, amerikában sokszor fű birtoklása is elég indok a 3. lehetőség kimerítéséhez.

Azt én sem mondom, hogy a boltban harmadszor is kiflit lopó öreg nénit életfogytiglanra ítéljék (főleg, hogy egy-egy kifli ellopása nem bűncselekmény), de el lehet azon gondolkozni, hogy mely típusú bűncselekményekért járna. A magyar BTK jelenleg a az úgynevezett különös részében sorolja fel, 11 fejezetbe szedve a bűncselekmények típusait (X. Az állam elleni bűncselekmények, XI. Az emberiség elleni bűncselekmények, XII. A személy elleni bűncselekmények, XIII. A közlekedési bűncselekmények, XIV. A házasság, a család, az ifjúság és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények, XV. Az államigazgatás, az igazságszolgáltatás és a közélet tisztasága elleni bűncselekmények, XVI. A közrend elleni bűncselekmények, XVII. A gazdasági bűncselekmények, XVIII. A vagyon elleni bűncselekmények, XIX. A honvédelmi kötelezettség elleni bűncselekmények, XX. A katonai bűncselekmények - Bővebben a BTK-ban itt.)

És akkor lehet csemegézni, személy szerint nem csak az emberölés (XII), erőszakos közösülés (XIX), stb. bűncselekményeket sorolnám ide, hanem a napjainkban sok problémát okozó transzformátor-, vasúti átjáró-rongálást, sín- és kábellopást is, amelyre ha jól tudom legalább a közveszélyokozást rá lehet húzni. Vicces dolog, hogy ide lehetne venni a terrorcselekményt, a hazaárulást is, ez itthon nem jellemző, Budaházy Gyuriékat kivéve, ott meg máig sem tiszta előttem, mi is történt.

Nagyon jó javaslat szintén az is, mely szerint csak az a szülő kapna családi pótlékot, aki rendszeresen iskolába járatja a gyerekeit. Sajnos, ma, a 21. században előfordul az, hogy egyes szülők gyerekei évekig nem járnak iskolába, többször figyelmeztetik őket, majd mikor börtönbüntetést kapnak, akkor a felelőtlen Sólyom "Védegylet" László elnöki kegyelmet ad nekik, teljességgel beleszarva a következetesség elvébe (saját bejegyzés: 14. Hogy végre rend legyen..)

További javaslat, hogy a tanárokkal szembeni erőszakot súlyosabban büntesse a törvény. Jó ötlet, de sokan felvetették, hogy a tanárok is közfeladatot ellátó személyek, velük egy csoportba tartoznak még pl. az orvosok, postások, falugondnokok, erdő- és mezőőrök, buszsofőrök, stb., így akkor vagy külön kategóriát képzenének a BTK-ban a tanárokat érő cselekmények, vagy súlyosbítani kellene a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak büntetési tételét. Nyilván utóbbi preferálom, ha pl. egy szülő kivégzéssel fenyegeti a fiát megbuktató tanárt, vagy megbökdösi a nyugdíjakat vivő postást, esetleg leüti a BKV busz sofőrét, az legyen kegyetlenül megbüntetve.

A FIDESZ kormány mostanában sokat hangoztatja, hogy felfogásuk szerint a közrend helyreállítása ma Magyarországon az egyik legfontosabb feladat, és ők a minél súlyosabb a büntetés-annál hatásosabb az elrettentés a bűnelkövetéstől elvét vallják.

Zárójelben tegyük még hozzá, hogy a fenti javaslatokkal a FIDESZ kifogja a szelet a Jobbik vitorlájából (Jobbik: tanárverések, nincs közbiztonság, cigánybűnözés, rossz segélypolitika címszavai), s ha a fent említett törvényjavaslatok tényleg hatályba lépnek, az a Jobbik támogatottságát erősen megcsappanja, a FIDESZ-ét meg növeli. Ez mondjuk már politika, részemről érdektelen, a FIDESZ fenti törvényjavaslatai így első blikkre nagyon közel állnak az én felfogásomhoz is.

(Van jogász kommentelőnk, ő majd biztos kijavítja, pontosítja, ha esetleg a jogi megfogalmazásban megint kicsit pontatlan lettem volna.)

 

(egy e-mailben jelezzük, ha új poszt jelenik meg, ide kattintva lehet bővebben olvasni a feliratkozás menetéről)

10 komment

Címkék: fidesz törvény tanár segély közbiztonság

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr211965982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NAR 2010.05.01. 12:39:23

Hozzátenném, hogy a büntetési tételek emelése semmit nem ér, ha nem kapják el az elkövetőket és nem ítélik el őket...

renugard 2010.05.01. 19:35:25

Értelmetlenné vált az a kifejezés, hogy törvényjavaslat. Kinek javasolnak? Saját maguknak? És ezeket a javaslatokat ki fogja leszavazni? Az 1/3-os kisebbség?

tintamin 2010.05.01. 21:42:15

Roppant régen kiderült, hogy a büntetési tételek szigorítása baromira nem visszatartó erő.
Sőt, az is bizonyított, hogy a szabadságvesztés-büntetésből nincs igazán visszaút a normális életbe. Minél hosszabb a bent eltöltött idő, annál elvetemültebben szabadul az iparos. A már ma is túlzsúfolt börtönökben nem létezik olyan, hogy "rehabilitáció", vagy "megbánás", ha valaki úgy kerül be, hogy azt gondolja, nagyot hibázott, kikerülve már tudja, hogy nem is volt az hiba, sőt, sok "újdonságot" is magára szed, ami nem feltétlenül teszi a társadalom hasznos tagjává.

A büntetési tételek növelése olyan elmaradott populista politikusi húzás, ami nem megoldás (sőt), csak a problémák elfedése.

De olcsóbb az elmeroggyant képviselőtársakkal megszavaztatni egy ilyet, és gyorsabb is, mint a közrend- és vagyonvédelmet állami szinten felfejleszteni.

Változni semmi nem fog, ventillátorbaszarás van megint, politikusi félrebeszéd.
A szokásos.

Pöle 2010.05.01. 23:43:59

Jól hangzik elsőre, viszont szerintem inkább azon kell változtatni, hogy egyes etnikai csoportoknak a bűnözés életforma, kulturális velejáró. Amíg ezt a csoportot nem reformáljuk meg vagy nem csapunk oda keményen (mint a szlovákok tették), addig nem lesz itt rend.
Radikális változást, azt mondom. A problémák szőnyeg alá seprése, törvénymódosítgatás ugyanúgy a bűn útján tartja őket, főleg, hogy a börtönök kb. 2 csillagos üdülőtelepek, ráadásul ha például Sztojka a vezetékneve, akkor ez már 4 csillag, ráadásul lesz ez alapján néhány inasa is az illetőnek.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.05.01. 23:47:42

@Naccsanyi: Természetesen nem állapot a mai börtön-szabadidőközpont felállás, amúgy meg mindegy, hogy cigány, kínai, ukrán vagy bármilyen ember, a 3. félrelépés után nem kellene velük többet foglalkozni. Elkopnának majd ott benn, vagy sem, az már nem érdekel .. csak ne kint rontsák a levegőt.

2010.05.02. 17:25:04

Off

A blog profiljába vágó videoklip Fatboy Slimtől:
www.youtube.com/watch?v=0bfiTXheTXI

eml 2010.05.03. 13:26:17

Minden bűnöst el kell kapni!

Nem lehet egy helyre zárni a gyerekgyilkost a betörővel, a nemi erőszakolót az ittasan gázolóval.

Addig amíg a Juli feljelentését, miszerint kilopták a tárcáját a poiacon a kosarából (most azt hagyjuk, hogy épeszű ember nem teszi oda), a rendőrségen úgy veszik fel, hogy elhagyta, addig a statisztika a bűnügyi helyzettel köszönő viszonyban sincs.

A rendőrségi munka értékelésének is egyik fontos paramétere a felderítési arány.
A megelőző rendőri jelenlétet valahogy nem látom, de a szándékot se (tisztelet az I. a III. és a XXII. kerületeknek, ezekben éjszakai újságterítésem alkalmával látom a megelőző jelenlétet).
De azt ugye senki nem hiszi, hogy autó nélkül a nagyvárosok kivételével is lehet rendőri munkát végezni. Vidéken sok helyen a rendőrautók száma kevesebb, mint a települések, amik az adott örshöz tartoznak.

Tehát a javaslat megint egy tüneti kezelés, elmondtuk, hogy mi felléptünk a mi ellen is? Mivel lépünk fel?
Mert ehhez a törvényhez legalább börtönöket kellene építeni. Ha már rendőrre meg rendőrautóra nincs pénz.

Hang Ember 2010.05.04. 10:42:03

Az a baj, hogy ettől a fene nagy törvényjavaslatosditól is marad minden a régiben. Azaz a kishalakat kifogják, a nagy halak meg tovább garázdálkodnak a vízben. (úgy vélem, értitek mire gondolok)

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.05.04. 11:37:57

@Hang Ember: Jah, Pintérrel én is kíváncsi leszek erre a nagy mellényre, amit így felvállaltak...

Sólyom Bátor 2010.05.07. 19:01:01

@Naccsanyi: Sztojkázol, pedig a hazai gengszter elit 90%-a nem roma, hanem "magyar" magyar.
süti beállítások módosítása